Вертикальний сад Патріка Бланка. Улюблені рослини

21.05.2021
Aristolochia gigantea, ботанічний сад Val Rahmeh, Франція,  серпень 2020

Основні риси зелених стін Патріка Бланка

● Відмова від використання субстрату сприяє зменшенню ваги конструкції (до 7 кг/м2).

● Кожен сад є неповторним навіть при використанні однакових видів рослин завдяки унікальності умов місце розташування садів.

● Асортимент в декілька сотень різноманітних видів рослин на території великого саду обмежує ріст захворюваності. В рідких випадках може бути використана чиста вода (t 35 ֯ -38 ֯ С) або пестицид низького класу небезпеки, за умови відсутності в саду птахів (в домашньому експериментальному саду Патріка живуть пташки, які успішно борються з комахами).

● Вертикальний сад сприяє розвитку особливого мікроклімату (вологість на відстані 5 см від полотна складає до 90 % та до 65 % на відстані 1 м).

● У вуличних вертикальних садах Патрік використовує послідовність рослин, передбачену на скельних уступах: верховіття отримує 100 % сонячного світла та відкрита усім вітрам, підніжжя захищене від негоди та зберігає стабільний мікроклімат.

● В приміщенні перевага надається градієнту пологу тропічного лісу, з розміщенням рослин зверху вниз, від епіфітів і напівепіфітів до літофітів та рослин прибережної зони. Чагарники розміщуються зверху, а внизу ростуть трав’янисті багаторічні рослини.

● Сад облаштований «навпаки»: зверху – великі рослини, внизу рослини з компактним габітусом. Цей прийом дозволяє залишити 1,5-2 м для безперешкодного проходу пішоходів або проїзду автомобілів.

● Для саду підібрані рослини зі схожою швидкістю зростання з метою уникнення проблем з домінуванням крони.

● Зверху саду розміщені вітро- та посухостійкі рослини.

● Догляд здійснюється кожні 4 місяці за вуличними садами й кожні 2 місяці за інтер’єрними. Оскільки освітлення, полив та підживлення автоматизовані, догляд полягає в основному в стрижці пагонів кущів, які занадто розрослися та прополюванні рідкого бур’яну.

Список улюблених рослин для інтер’єрних садів

Улюблені рослини для інтер’єрних садів представлений виключно тропічними рослинами і його формально можна розділити на 3 зони взалежності від місця розташування на картині:

Верх: великі напівепіфіти (Ficus, Schefflera, Clusia й Philodendron);

Середина: епіфіти (Medinillo, Anthurium, Philodendron, Aeschynanthus, Rhipsalis, Asplenium, Drynorio, Nephrolepis);

Низ: дрібні рослини, які ростуть у скелястому середовищі або на берегах водойм (Pileo, Elotostemo, Fittonio, Episcia, Begonia, Spathiphyllum, Aglaonema, Chamaedorea, Adiantum, Anthurium).

Список рослин для екстер’єрних садів

Для екстер’єрних садів помірного клімату Патрік підбирає та використовує наступні рослини:

Верх картини: рослини з верхівок прямовисних скель (хвойні Cotoneaster, Buddleja, Berberis, Abellio);

Середина: рослини кам’янистих схилів та осипів (Lonicera, Hydrangea, Deutzia, Bergenia, Corydalis, Sedum, Carex);

Низ: тут розміщуються рослини підліску (папороть, Heuchera, Tiarella, Saxifraga, Pilea, Boehemeria, Soleirolia, Epimedium, Luzula, Iris japonica).

Зелені стіни Патріка Бланка прикрашають приміщення та екстер’єри будівель, фільтрують та очищують повітря, використовуються для реновації будівель, захищають від спеки та холоду, ізолюють приміщення від звуків, безумовно, являючись витвором мистецтва.

За останні три десятиріччя Патріком Бланком створена велика кількість живих стін, які відрізняються функціональним призначенням, формами, розміром та видовими категоріями. Серед його проєктів зустрічаються «Зелені ножі»: вертикальні конструкції товщиною не більше 2-х см, вкриті рослинами з обох боків та імітуючі скельні виступи підліскуі навіть сади з живими птахами

Використані ресурси:

1. Blanc Patrick – 2008 – The Vertical Garden, from Nature to the City – Norton Press, New York, London – 192 pages.

2. [Електронний ресурс] Blanc Patrick : documents. – Режим доступу: https://www.verticalgardenpatrickblanc.com/documents

Повернутися до блогу