Вертикальний сад Патріка Бланка. Технологія зелених стін

21.05.2021

Власна технологія вертикальних квітників.



Патрік Бланк розробив власну технологію створення вертикальних квітників. Для створення зелених стін ботанік активно використовує асортимент підліску тропічних лісів. Це пояснюється невибагливістю до світлових та водних умов, при цьому враховується розміщення в підходящій кліматичній зоні або ж в закритому приміщенні з температурою та вологістю повітря, які можливо відрегулювати. Екстер'єрні роботи Патріка Бланка розміщені в містах з теплим кліматом, найпівнічнішою точкою на карті його творчості являється проєкт в м. Берлін, Німеччина. З надією чекаємо на реалізацію заявленого проєкту в готелі Botanic в м. Київ.

Патрік працює з аборигенними видами рослин і для кожного нового проєкту шукає натхнення в польових умовах, відправляючись в експедиції за стійким асортиментом. Так, для проєкту озеленення куполу виставкового комплексу в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія, Kadf Conference Center Mega Roof професор відправився в пустелю за локальними ксерофітами. В його асортиментній відомості рослин можна знайти представників флори усіх континентів: гібридний алое Aloe sp., додонею липку Dodonaea viscosa, дуранту повзучу Duranta repens, іпомею Ipomoea, ятрофу цільнокрайню Jatropha integerrima, лантану сводчатсту Lantana camara, пеннісетум пурпуровий Pennisetum setaceum 'Rubrum', портулакарію африканську Portulacaria afra, хрестовик попелястий Senecio cineraria, сезувіум портулаковидний Sesuvium portulacastrum, селін оперений Stipagrostis plumosa, юку гібридну Yucca sp.

Чим відрізняється технологія вертикальних садів Патріка Бланка?

● На відміну від наявних технологій вертикального озеленення, де в обов’язковому порядку використовується субстрат (мох, кокосове волокно, перліт, вермикуліт, керамзит, мінеральна вата, субстрати на основі полістиролу), у вертикальній конструкції Патріка не використовується ґрунт для рослин, коріння розвивається в синтетичному волокні. Відсутність субстрату дозволяє значно полегшити конструкцію, що особливо критично на великих площах зелених садів.

● Синтетичне волокно, що використовується, не горить і є довговічним.

● Коріння не обмежене модулями (як в більшості технологій вертикальних садів) та може вільно розвиватися в будь-якому напрямку всередині конструкцій.

В чому полягає технологія вертикальних садів Патріка Бланка?

● На стіні монтується металевий каркас з антикорозійних матеріалів, який підтримує листи ПВХ товщиною 10 мм.

● Між листами ПВХ та стінами будівель поміщається волого ізоляційний матеріал.

● На листи ПВХ, за допомогою скоб, кріпляться два шари синтетичного поліамідного волокна, кожен товщиною по 3 мм.

● В синтетичному волокні робляться надрізи 5-10 см, в яких кріпляться рослини, повністю звільнені від субстрату.

● Через систему крапельного поливу, яка змонтована зверху конструкції, подається поживний розчин, який далі розповсюджується по волокну. Коріння рослин всотують воду і необхідні речовини, а рідина, що залишилась, збирається в жолобі у підніжжя стіни й знову потрапляє в трубопровід.

Витрати води в такому саду нижча ніж в стандартній практиці поливу міських садів і парків (в середньому 3 л/м2 для екстер’єру та 5 л/м2 для саду всередині приміщення). Витрата поживної речовини також дуже низька: 0,2- 0,3 г/л, що в 10 разів нижче, ніж в сільському господарстві.

Використані ресурси:

1. Blanc Patrick – 2008 – The Vertical Garden, from Nature to the City – Norton Press, New York, London – 192 pages.

2. [Електронний ресурс] Blanc Patrick : documents. – Режим доступу: https://www.verticalgardenpatrickblanc.com/documents

Повернутися до блогу